Lemken forgóboronák

Nyomtatás
2,5 - 6 m munkaszélesség
Leírás

A hozamban gazdag mezőgazdaság legfontosabb tényezője a talaj. Az adott helyen a megfelelő talajművelési eljárás megválasztása és a technika átgondolt használata segítenek abban, hogy a talaj termőképességét hosszú távon fenntartsuk. Az eredményes termesztés további fontos tényezője - a talajművelési eljárás függvényében – a magágykészítés. Ennek célja úgy előkészíteni a talajt, hogy a vetőmag folyamatosan csírázhasson és kelhessen. Fontos, hogy a létrehozott talajszerkezet a betakarításig stabil maradjon.

Az alap talajművelés után a magágykészítéssel készítik elő a termőföldet a növények optimális fejlődéséhez. A talajba beágyazott és csírázó magoknak vízre, hőre és levegőre van szükségük fejlődésükhöz. Fontos, hogy a magokat fedő laza rögökön a csírák könnyen átnőhessenek. A művelet után a vetőmagok alatt olyan enyhén visszatömörített horizont marad, amely a kapilláris vízellátást biztosítja. A jól előkészített magágyban ezek a tényezők optimálisak, és így megalapozzák a növényzet megfelelő fejlődésének alapfeltételét.

Tehát a magágykészítésnek a következő feladatokat kell teljesíteni:

  • Az alapművelés utáni felületet tovább kell egyengetni ahhoz, hogy a vetés számára azonos feltételek teremtődjenek.
  • Az adott magágykészítő munkagép művelő eszközeinek, pl. forgóborona fogainak a rögöket, göröngyöket és hantokat fel kell aprítani. A megfelelő aprítás mellett még az is fontos a növények fejlődéséhez, hogy egyenletesen terítse szét a felszínen, és biztosítsa a talaj hosszú távú stabilitását.
  • A talaj művelésének egyenletes munkamélységben kell történnie.
  • Az optimális talajzáráshoz elengedhetetlen a vetőmag alatt a talaj megfelelő visszatömörítése annak érdekében, hogy a csíra vízellátását a növekedés első szakaszában biztosítsák.
  • A gyökérzet vízzel és levegővel történő megfelelő ellátásához a rögök kellően nagy porózussága is fontos.

Egyre nagyobb jelentőségre tesz szert, hogy a magágykészítését intenzitását a pillanatnyilag uralkodó feltételekkel összehangolják. A gyakorlat azt mutatja, hogy a forgóboronát intenzíven dolgozó munkagépként rendkívül sokoldalúan lehet használni, és ezt az előkészítő feladatot a lehető legjobban teljesíti.

Az optimális magágykészítéshez a LEMKEN Zirkon forgóboronájának munkavégzési paraméterei kiválóan beállíthatók. Függetlenül attól, hogy sekélyen, gyorsan és extenzíven, vagy mélyen és intenzíven kell dolgozni – a kívánt talajműveléshez csak az olyan előzetes beállításokat kell megváltoztatni, mint munkamélység, rotor fordulatszáma, fogak helyzete, és a haladási sebességet kell megfelelően megválasztani. A Zirkon forgóboronának intenzív a keverő és aprító hatása egészen kb. 15 cm munkamélységig. Az aktív művelő eszközök gyakorlatilag minden talajviszonynál, még tömör, száraz, kemény vagy kötött talajoknál is optimális magágyat készítenek. Így a forgóborona használata ma a mezőgazdaságban ismét jelentőségre tett szert. Más munkagépekkel kombinálva számos munkafolyamat emellett gyorsabban és gazdaságosabban végezhető el.

LEMKEN Zirkon forgóboronái a modern mezőgazdasági üzem maximális igényeinek is tökéletesen megfelelnek. A hagyományos és a konzerváló talajművelésben alkalmasak a maximális tartós terhelésre, és akár hátra vagy frontra is felszerelhetők.

A Zirkon forgóboronák különböző munkaszélességekben és változatokban szállíthatók:

  • Zirkon 8: Függesztett alap modell 2,5 - 4 méteres munkaszélességben fix gerendelyes függesztett munkagépként.
  • Zirkon 10: Nagy teljesítményű, függesztett, fix gerendelyeserev forgóborona 3 vagy 4 méteres munkaszélességgel.
  • Zirkon 10 K: 4-6 méteres munkaszélességeknél a függesztett forgóboronát a Solitair 9 K vetőgéppel kombinálva is össze lehet csukni hidraulikusan 3 méteres szállítási szélességre.
  • Zirkon 10 KA: A 4-6 méteres munkaszélességű, féligfüggesztett forgóborona a LEMKEN pneumatikus vetőgépével, a Solitairrel együtt az igényes mezőgazdasági üzemek nagy teljesítményű kombinációját testesíti meg.

 

Zirkon forgóborona prospektus

Zirkon 12 forgóborona prospektus

Hengerek prospektus

 

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működés érdekében!